Line Interactive UPS je po mnenju mnogih najzanesljivejši tip UPS sistemov.

UPS za dom - Line interactive UPSPrincip delovanja je preprost in zanesljiv. UPS ima samo dvosmerni pretvornik/razsmernik. Tok najprej napaja pretvornik/razsmernik, ki razdeli tok – del pretvornika enosmerni tok, s katerim napaja baterije, del pa takoj filtrira in napaja priključene odjemalce. V primeru izpada ali večjih anomalij omrežnega napajanja, deluje pretvornik kot razsmernik ter v akumulatorju skladišči enosmerno napetost, pretvori v izmenično in jo prefiltrira. Tako zagotavlja povezanim odjemalcem čisti izmenski tok, stabilno napetost in frekvenco. Pretvornik/razsmernik je zadolžen za prehod in zagotavlja najhitrejši čas preklopa.

Ko je vhodni tok pod nazivnimi vrednostmi, je prenosno stikalo odprto in na izhod se dovaja tok iz akumulatorja. Razsmernik je vedno povezan z izhodom in zagotavlja dodatno filtriranje in dovoljuje začasen preklop. Poleg tega pa imajo line interactive UPS sistemi običajno vgrajen še “tap-changing” transformator oz. avtomatski regulator napetosti (AVR), s pomočjo katerega samodejno popravlja vhodno napetost in popravlja prenizko ali previsoko napetost brez uporabe akumulatorja. Regulacija napetosti je pomembna, kadar je vhodna napetost nizka, saj bi ostali UPS-i v tem primeru prešli na baterijsko napajanje. Tako je kapaciteta akumulatorja ohranjena za nujne primere – popoln izpad ali velika nihanja električnega napajanja.

Line Interactive UPS sistemi zagotavljajo visoko učinkovitost in veliko zanesljivost vezano na sposobnost korekcije nizke in visoke napetosti, hkrati pa so cenovno ugodni.  Na voljo so z nazivno kapaciteto od 0,5 do 5 kVA in so idealna rešitev za majhna podjetja, spletne in oddelčne strežnike.

Več si lahko preberete na www.samurai-power.com za nakup pa si lahko ogledate stran www.mojups.si

Line-interactive-ups