7 Razlogov zakaj je redno vzdrževanje agregata pomembno

Bencinski ali dizelski agregat ni naprava, na katero bi lahko po nakupu in postavitvi kar pozabili. Za dolgotrajno in brezhibno delovanje je potreben reden servis agregata.

Dizelski agregat je odličen vir energije v primeru električnega izpada. Najpogostejši vzrok daljših električnih izpadov so različne vremenske situacije na katere seveda nimamo vpliva, povzročijo pa lahko ogromno škodo v gospodarstvu pa tudi doma. Da bi se temu izognili si lahko priskrbimo agregat, za katerega pa je potrebno tudi pravilno skrbeti in ga redno servisirati.

V tem članku bomo razložili, zakaj je redno vzdrževanje agregata pomembno za normalno delovanje.

7 Razlogov zakaj je redno vzdrževanje agregata pomembno

1.)   Pomaga najti in odpraviti napake, še predno povzročijo večjo škodo

Čeprav so dizelski agregati robustni, dolgotrajni in zanesljivi, je redno vzdrževanje agregata zelo priporočljivo. V večini primerov sami manjših napak, ki bi lahko privedle do nedelovanja agregata, ko bi ga najbolj potrebovali, ne bi opazili. Pri rednem servisu pa tehnik preveri celoten agregat, prepozna poškodovane in dotrajane dele ter jih zamenja, ter s tem podaljša življenjsko dobo vaši napravi.

2.)   Očiščeno je bolj zmogljivo

Za poškodbe napeljave in nabiranje smeti in ostalih nesnag so po navadi krivi glodavci, ptiči in kače, ki si v ohišju agregata radi ustvarijo svoj dom. Pri rednem vzdrževanju agregata pa se preveri tudi potencialne poškodbe cevi in napeljave, ter testira njihovo delovanje za kar najboljšo zmogljivost naprave.

3.)   Zagotovi primerno delovanje

Redno vzdrževanje agregata vključuje tudi pregled:

  • Nivoja olja in goriva
  • Jermenov, cevi, napeljave itd.
  • Izpušnega sistema
  • Kontrolne plošče in zunanjosti
  • Zamenja se olje in filtre
  • Zunanji pregled agregata
  • Zagon naprave.

Redno preverjanje vseh ključnih aspektov zagotavlja optimalno delovanje vašega agregata kadar ga potrebujete.

4.)   Prepreči nabiranje ogljikovega dioksida

V primeru da agregat ni redno vzdrževan in zaščiten, se lahko prične proizvajati večja količina ogljikovega monoksida, ki pa je v primeru vdihavanja lahko tudi smrtna. Med rednim vzdrževanjem agregata je tehnik pozoren tudi na pravilno postavitev agregata, da zagotovi izhajanje plinov izven zaprtih prostorov.

5.)   Prepreči težave z gorivom

Pri dizelskih agregatih je potrebna menjava derivata vsaj 2x letno, saj gorivo s časom izgublja na svoji kakovosti in moči. To še posebno velja, če agregata ne uporabljamo redno. Redno vzdrževanje agregata zagotovi, da je goriva dovolj in da je redno menjano, ter s tem zagotovi optimalni izkoristek.

7 Razlogov zakaj je redno vzdrževanje agregata pomembno

6.)   Privarčuje denar

Čeprav se nam zdi, da z izpuščanjem rednega servisa agregata prihranimo nekaj denarja, lahko to privede do zelo dragih popravil in v nekaterih primerih celo do menjave celotnega agregata.

7.)   Podaljšanje življenjske dobe

Nakup agregata je lahko precejšen strošek, ki ga lahko ob rednem vzdrževanju agregata zmanjšamo ali celo preprečimo. Ne vzdrževani agregati imajo običajno precej krajšo življenjsko dobo in v kolikor si ne želite sivih las zaradi dolgotrajnega iskanja novega in velikih stroškov, je veliko bolje da zanj redno skrbite.

Zgoraj je naštetih le nekaj razlogov, za kaj je potrebno redno vzdrževanje agregata. Na spletni strani https://www.e-disti.com/servis-in-garancija/  lahko pridobite še več informacij in kontakt za prijavo in odpravo napak, ter redne preventivne servise.