Zopet v živo: 3D BIM ARHITEKTURA in NOTRANJE OBLIKOVANJE

Na delavnici je vsak udeleženec ustvaril svoj 3D BIM model hiše vključno z izbrano notranjo opremo in vrhunsko vizualizacijo.

V izobraževalnem centru AdriaBIM podjetja e-DISTI smo v sodelovanju s Kompetentno Slovenijo in KOC 3.0 v juniju 2020 organizirali osnovno BIM izobraževanje. Z udeleženci smo izvedli enostaven prehod iz 2D v 3D modeliranje, tako z vizualizacijo zunanjosti kot notranjosti objekta. Vse v samo dveh dneh!

Skupaj z Mojco Valant in Tonijem Čančarjem smo analizirali kako BIM prihrani čas in denar ter z uporabniku prijazno BIM programsko opremo ARCHLine.XP izdelali 3D BIM model objekta. Lotili smo se priprave dokumentacije, opremili notranje prostore in se preizkusili v 3D modeliranju pohištva. Posebno zadovoljstvo se je bilo poigrati z osvetlitvijo in renderiranjem.

1. dan – Iz 2D načrta v 3D BIM model z dokumentacijo in hitro vizualizacijo

Prvi dan delavnice smo odprli debato na temo BIM tehnologije ter se praktično preizkusili v delovnem procesu BIM programske opreme ARCHLine.XP. Danes se arhitekti mnogokrat znajdejo v dilemi, da naročnik zahteva 3D model ali BIM model, projektant pa tovrstne programske opreme še ne obvlada. S prvim dnevom delavnice smo udeležencem pokazali načine in osnove, kako lahko 2D načrt arhitekturnega projekta v zelo kratkem času spremenimo v 3D BIM model. Kaj to pomeni?

Začeli smo z obstoječo DWG risbo arhitekture in jo najprej uvozili v nov projekt programske opreme ARCHLine.XP. Začeli smo z ovojem stavbe, konstrukcijo in njenimi elementi. Pri prvih korakih smo uvožene črte na enostaven način spremenili v 3D elemente: stene, plošče, stopnice in streho, kateri vsebujejo BIM lastnosti in karakteristike. V konstrukcijo smo s parimi kliki umestili stavbno pohištvo in dodatno spreminjali njihove parametre po potrebi.

ARCHLine.XP je navdušil z že znanimi CAD in uporabniku enostavnimi BIM orodji, vsekakor pa tudi s samo preglednostjo nad vsemi načrti v enem projektu. Po končanem modeliranju konstrukcije stavbe smo tako tudi hitro ustvarili prereze, fasade, dodajali teksture, ustvarili hitre vizualizacije in izpisali dokumentacijo našega projekta. Vsak udeleženec je z izpisom dokumentacije lahko v enem dokumentu pregledal katere elemente je uporabil v projektu in parametre le teh. S tem smo spoznali način, kako lahko projektant nadzoruje kakovost in vsebino projekta.

Cilj prvega dne delavnice je bil torej približati BIM projektiranje tistim, ki želijo nadgraditi znanje v svetu oblikovanja, načrtovanja in projektive. S preizkušanjem v 2D risanju, sprotnem preverjanju svojega 3D modela, prilagajanju lastnosti elementov, dodajanju teksture in izvedbi končne vizualizacije so udeleženci osvojili osnovno znanje v arhitekturnem risanju z orodji, ki jih nudi programska oprema ARCHLine.XP.

2. dan – Notranje oblikovanje, uporaba spletnih knjižnic ter kvalitetna vizualizacija z dekorativnimi elementi in igro svetlobe

Drugi dan delavnice je bil namenjen notranjemu oblikovanju in spoznavanju orodij namenjenim za načrtovanje v notranjosti objekta. Na enostavnih primerih smo opremili prostor na več načinov. S poudarkom na najuporabnejših orodjih v ARCHLine.XP je vsak udeleženec ustvaril svoj projekt, kjer je opremil dnevno sobo z jedilnico, zmodeliral kuhinjo, položil ploščice v kopalnici ter se posvetil razsvetljavi in kvaliteti svetlobe v prostorih. Zahvaljujoč možnosti hitre kolaboracije s spletnimi knjižnicami je imel vsak priložnost dodati pohištvo proizvajalcev v svoj projekt. Spoznali smo kako poteka načrtovanje interierja z realnimi elementi in si lažje predstavljali kako bi prostor izgledal v resničnem svetu. Da smo si oblikovani prostor še boljše predstavljali, si je vsak ustvaril pot skozi objekt in zagnal animacijo. Oblikovalec si lahko na ta način boljše predstavlja doživljanje in občutke pri sprehodu iz prostora v prostor. Končni rezultat drugega dne je bil postavitev vseh načrtov in vizualizacij na papir, ki smo ga pripravili za tisk.

Naš skupek končnih PDF-jev je vseboval arhitekturne načrte notranjega načrtovanja, idejno zasnovo prostorov, postavitve pohištva ter 3D vizualizacije ambientov ustvarjenih projektov. Ker je na področju notranjega oblikovanja ARCHLine.XP izredno dovršena programska oprema, smo udeležencem dali možnost, da najboljša orodja osvojijo v tolikšni meri, da jim bo samostojna pot v nadaljnji uporabi programa enostavnejša in jih bodo lahko uporabljali v svojih projektih notranjega oblikovanja.

Za piko na i nam je izvoz projekta v ARCHLine.XP Live omogočil še lepo in kvalitetno vizualizacijo. Uporabniku prijazno delovno okolje je ključno pri tovrstni programski opremi, saj omogoča enostavno dodajanje in odstranjevanje dekorativnih elementov ter vsesplošnem izboljšanju končnega izgleda 3D modela.

Ob zaključku dveh produktivnih delavnic, na katerih smo govorili o arhitekturi, notranji opremi, BIM-u, si delili mnenja iz prakse in spoznali osnove programske opreme ARCHLine.XP, se že veselimo nadaljevalnih delavnic ter odkrivanja uporabnih in bogatih orodij!

  • Zopet v živo: 3D BIM ARHITEKTURA in NOTRANJE OBLIKOVANJE
  • Zopet v živo: 3D BIM ARHITEKTURA in NOTRANJE OBLIKOVANJE
  • Zopet v živo: 3D BIM ARHITEKTURA in NOTRANJE OBLIKOVANJE
  • Zopet v živo: 3D BIM ARHITEKTURA in NOTRANJE OBLIKOVANJE
  • Zopet v živo: 3D BIM ARHITEKTURA in NOTRANJE OBLIKOVANJE
  • Zopet v živo: 3D BIM ARHITEKTURA in NOTRANJE OBLIKOVANJE
Zopet v živo: 3D BIM ARHITEKTURA in NOTRANJE OBLIKOVANJE