Popolna zvestoba barvam je nekaj, kar dolgujete svojim strankam.

Lasse Behnke je eden najuspešnejših nemških ‘microstock’  fotografov in eden redkih, ki ekskluzivno ponuja sestavljene slike. V intervjuju razpravlja o svoji poti do uspeha in o svojem najpomembnejšem orodju, EIZO ColorEdge CG2730.

Poslovni model ‘microstock-ov’

Že v šolskih dneh je Lasse Behnke rad sodeloval s Photoshopom. Nato je med usposabljanjem za medijskega oblikovalca začel s prodajo svojih prvih kompozitov za fotografije s pomočjo microstock agencije Fotolia. Hitro je videl potencial 3D orodij, kar mu je omogočilo, da svoje sestavljene slike še bolj razlikuje od tistih, ki jih ponujajo številni drugi ponudniki vsebin. Kmalu po končanem pripravništvu je šel na samostojno pot. Po samo devetih mesecih se je lahko preživljal s prodajo svojih fotografij.

Lasse se je nato združil z inštruktorjem fotografije Calvinom Hollywoodom, da bi se bolj izpostavil na sceni. To je vodilo k vabilom za sodelovanje v pogovorih, seminarjih in video projektih. Lasse je več let služil tudi kot uradni Adobov vplivnik – influencer.

Ves čas izboljšan

Lasse je poleg prodaje zalog fotografij priskrbel tudi številne nove stranke, za katere ustvarja vizualne slike po meri. Zdaj, v svojih zgodnjih 30-ih, je eden najuspešnejših ponudnikov vsebin za Fotolia, ki se je odtlej združil z Adobe Stock. Toda kaj poganja Lasse? “Ko sem prvič začel, mi je bilo zelo všeč, da je bilo toliko ljudi pripravljenih plačati za moje fotografije, čeprav sem mislil, da res niso tako dobre,” pravi Lasse. »Nato sem začel poskušati izboljšati kakovost svoje slike, kar se še vedno trudim do danes. Nenehno najdem nove stvari, ki se jih lahko naučim. Vse se je začelo s fotografijo. Od tam sem prešel na Photoshop in zdaj veliko delam s Cinema 4D. Ko gledam fotografije Uli Staiger, mi je jasno, da se moram še veliko izboljšati, zlasti ko gre za 3D fotografijo. Zdaj se počutim samozavestega pri uporabi večino orodij, vendar s končnimi rezultati verjetno ne bom nikoli povsem zadovoljen.”

ColorEdge CG2730: Zagotovilo, kako bo slika izgledala

Za Behnkeja sta programska oprema in EIZO ColorEdge CG2730 ključnega pomena za njegov profesionalni uspeh: »Moj CG2730 ima vgrajeno kalibracijsko napravo za samodejno natančnost barv. Vse, kar moram storiti, je določiti interval za umerjanje. Monitor nato samodejno umeri, ne da bi mi bilo treba kaj storiti. To je tisto, kar potrebujejo profesionalni uporabniki. Pred kratkim sem ustvaril ključne vizualne slike za Continental. Pri takšnih delovnih mestih moram pripraviti barve za tiskano gradivo, “razlaga Lasse. Ni treba posebej poudarjati, da to velja tudi za fotografije. Ker ne ve, katere naprave bodo kupci uporabljali za ogled in urejanje fotografij, mora biti popolnoma prepričan, da so barve, ki jih vidi, dejansko v slikovni datoteki. Lasse je sodeloval z monitorji EIZO, ko je opravljal vajeništvo. “To bi morali pričakovati vsi, ki želijo kupiti fotografijo od profesionalca. To je ena prvih stvari, ki sem se je naučil med vajenjem v agenciji, «pravi Behnke in pojasni, kako si je izbral monitor.