Podjetje Autodesk že dobre tri desetletja kraljuje na vrhu ponudnikov programske opreme za 2D in 3D projektiranje. Paradni konj podjetja je program AutoCAD, ki je postal alfa in omega za vse, ki se ukvarjajo s takšnim ali drugačnim projektiranjem in načrtovanjem. Primerjavo za AutoCAD v svetu programske opreme morda najdemo na področju rastrske grafike, kjer kraljuje Adobe Photoshop, oba omenjena programa pa predstavljata nujno opremo vsakomur, ki se resno ukvarja z dejavnostjo, za katero se programa uporabljata. Tako AutoCAD kot Photoshop imata seveda kar nekaj alternativ, vendar je dostojnega tekmeca težko najti.

Ob takšni prevladi na trgu je torej skoraj nujno, da se opremimo z najboljšim možnim programom, zato nas pogosto zanima podatek, ki močno vpliva na izbiro programske opreme, in to je AutoCAD cena. Prav cena je namreč pogosto protiutež vsem ugodnostim, ki jih programska oprema ponuja, zaradi česar se včasih lažje zadovoljimo s cenejšimi in bolj pomanjkljivimi alternativami. Enako velja tudi za AutoCAD – cena je relativno visoka, alternative pa ne ponujajo vseh funkcij, zato se moramo odločiti. V primeru programa AutoCAD cena resda pokriva ogromno funkcij, ki jih pri drugih programih ne najdemo, vendar se moramo vprašati, ali res potrebujemo vse bombončke, ki jih prejmemo v zameno za plačilo. Če ne potrebujemo naprednejših funkcij, je na voljo tudi okrnjena verzija programa AutoCAD, cena pa je temu primerno nižja.

Cena programske opreme AutoCAD

Pred odločitvijo za nakup je torej dobro vedeti, kaj zares potrebujemo in kaj mora izbrana rešitev ponujati. AutoCAD je izbira, ki bo popolnoma zadovoljila vsakogar, ki se ukvarja s projektiranjem, vendar pa bodo za posameznika morda bolj primerne druge alternative. AutoCAD cena namreč dosega okoli 5.000€, kolikor bomo morali odšteti za osnovno različico najnovejše verzije programa. Programski paketi, prilagojeni za bolj specializirane uporabnike, pa so še nekoliko dražji in lahko tudi presežejo ceno 10.000€. Za finančno omejene uporabnike bodo torej še kako dobrodošle cenejše alternative, medtem ko bodo bolj resni uporabniki in predvsem podjetja pač odšteli zahtevano ceno za AutoCAD.

GstarCAD ponuja vsem uporabnikom AutoCAD alternativno orodje za risanje risbe v formatu DWG za delček Autocad cene.

–          GstarCAD standard je alternativa AutoCAD LT (2D) za ca. 30% Autocad cene

–          GstarCAD Professional je najboljša alternativa polnemu AutoCAD (2D +3 D) za pribl. 15% Autocad cene