Kodakove delnice so poskočile za 60% po napovedi o lansiranju lastne kriptovalute

Seznam podjetij, ki svoje ime ali dejavnost povezujejo z veriženjem logaritmov (blockchain) ali kriptovaluto, se nezadržno veča. In ne brez razloga. To dejstvo namreč vpliva na rast vrednosti njihovih delnic. Nedavno je to storilo tudi podjetje Kodak, ki je lansiralo KodakCoin, kriptovaluto namenjeno fotografom. Takoj po objavi te novice, je vrednost Kodakovih delnic poskočila za celih 60 % na 5,02 $.

KodakCoins žetoni bodo uporabni na novi Kodakovi platformi za upravljanje pravic. Omenjena platforma bo delovala kot digitalni register o lastništvu pravic, ki jih lahko fotografi uporabijo za registracijo in licenciranje novih ter starih del. V sporočilu za javnost navajajo, da bosta nova platforma in kriptovaluta omogočala tako fotografom kot agencijam večjo kontrolo na področju urejanja slikovnih pravic za tiskane objave. Digitalna valuta bo fotografom omogočila novo ekonomijo za prejemanje plačil in prodajo del na varni platformi.

Kodak napovedal lastno kriptovaluto in povzročil vrtoglav skok delnic

Kodakov generalni direktor Jeff Clarke je izjavil, da predstavljajo tehnologija blockchain in kriptovalute za mnoge v tehnični industriji zgolj napihnjene krilatice, toda fotografi si že dolgo prizadevajo doseči kontrolo nad svojimi produkti, zato zanje pomenijo ključ do rešitve tega problema.

Znan primer trgovanja umetniških del ali ilustracij s pomočjo tehnologije blockchain je Ethereumov CryptoKitties. Gre za umetniška dela Guilherma Twardowskega, ki je narisal vsako posamezno mačko in njeno pojavnost v igrici.

Toda čeprav se Kodakova objava o novi platformi, ki jo bo poganjala tehnologija blockchaina sliši zelo obetavna, pa ni povsem jasno, čemu potrebujejo fotografska podjetja tovrstno tehnologijo, da bi dosegli svoje cilje, poleg tega seveda, da s tem ustvarjajo le novo socialno omrežje. Zdi se, da tudi Kodak, podobno kot druga podjetja, ki so v zadnjih mesecih vzbudila pozornost zaradi uvajanja tehnologije blockchain, želi participirati na dobičku, ki ga povzroča trenutna kriptomanija.

Kodakova ponudba za trgovanje s KodakCoinsi bo odprta s 31. januarjem za ameriške, kanadske, britanske in druge vlagatelje.