Morda se zdi, da so v sodobnem času izpadi električnega toka v gospodinjstvu redki in kratkotrajni, a lastniki ogrevalnih sistemov, ki jih napaja elektrika, dobro vedo, da že vsak kratek izpad povzroči veliko nevšečnosti in dodatnega dela. Zato je treba zagotoviti neprekinjeno napajanje ogrevalnih sistemov, predvsem pozimi, ko si ne moremo privoščiti izpadov ogrevanja – že nekajminutni izpad električnega toka lahko onesposobi delovanje toplotne črpalke za slabo uro.

V mrzlih zimskih dneh nas ogrevalni sistem dobesedno ohranja pri življenju, zato dolgotrajen izpad sistema seveda nikakor ni dobrodošel. A tudi kratkotrajni izpadi električnega toka lahko spustijo zimske temperature v notranjost zgradbe, saj je ponovna vzpostavitev ogrevalnega sistema včasih zamudna. Treba je počakati, da kurivo do konca pogori, nato se mora peč ohladiti, pred ponovnim zagonom pa moramo pri nekaterih napravah kurišče temeljito očistiti. Vse skupaj lahko traja tudi več kot pol ure, v tem času pa ogrevanja seveda ni. Še večji problem je pregrevanje kotla in možnost trajnih poškodb drugih delov sistema.

Vse to nas čaka že ob kratkotrajnem izpadu električnega toka. Kaj pa, če elektrike zmanjka za več ur? V kakšnih odročnejših krajih se pri neugodnih vremenskih razmerah hitro zgodi, da traja več ur, preden je električno omrežje spet vzpostavljeno. Če izpade elektrika ponoči, bo treba počakati do jutra, preden boste lahko spet zagnali ogrevalni sistem. Takšen izpad pa že lahko povzroči resno ohladitev v notranjosti zgradbe, zato je nujna uporaba primerne preventive. Na srečo obstajajo napajalni sistemi, ki poskrbijo za dovod potrebne električne energije tudi v času izpada električnega toka. Takšni rezervni sistemi so praktični za uporabo in učinkoviti, zadostujejo pa lahko tudi za napajanje naprav v času dolgotrajnejših izpadov.

Napajalni sistemi so kot nalašč za napajanje toplotnih črpalk, a pozorni moramo biti, da so tudi te naprave primerne za naš ogrevalni sistem. Napajalni sistem za neprekinjeno napajanje ogrevalnih sistemov bo zadostil tudi najbolj zahtevnim uporabnikom, saj se lahko pohvali z izjemno dolgo avtonomijo – do 24 ur. Tako bo poskrbel za dovod električne energije tudi v primeru daljših izpadov toka, lahko pa ga uporabimo tudi v zgradbah, ki imajo omejen dostop do električnega omrežja. Napajalni sistem ima čisti sinusni izhod, kar pomeni, da je primeren za napajanje toplotnih črpalk in elektromotorjev, lahko pa ga uporabimo tudi za napajanje računalniških, varnostnih, video in drugih sistemov, ki ne smejo biti dlje časa nedosegljivi.

Več informacij o sistemu neprekinjenega napajanja ogrevalnih sistemov si lahko preberete na http://www.mojups.si oz. nas kontaktirate na info@e-disti.com ali 051 33 22 29.