Sistemi rezervnega napajanja z dolgotrajnim delovanjem, so najpogosteje uporabljeni pri rezervnem napajanju peči oz. črpalk ogrevalnega sistema, uporabljajo pa se še pri  napajanju varnostnih sistemov, solarno ogrevanje vode, alarmnih sistemov, video sistemov, računalnikov, strežnikov, sistemov evidence prihodov, avtomatskih garažnih vrat, električnih ključavnic itd.

Sistem rezervnega napajanja sestavlja UPS naprava in akumulator, ki je nameščen izven naprave. Zaradi tega je mogoče zaželeno avtonomijo sistema oz. časa delovanja prilagajati zahtevi kupca. Priklop sistema je zelo enostaven in tudi cena je ugodnejša od inverterskega agregata. Sistemi rezervnega napajanja z dolgotrajnim delovanjem, so najpogosteje uporabljeni pri rezervnem napajanju peči oz. črpalk ogrevalnega sistema, uporabljajo pa se še pri  napajanju varnostnih sistemov, solarno ogrevanje vode, alarmnih sistemov, video sistemov, računalnikov, strežnikov, sistemov evidence prihodov, avtomatskih garažnih vrat, električnih ključavnic itd.

Ne smemo pozabiti tudi na ekološko plat: električni agregati so hrupni, poleg tega uporabljajo fosilna goriva, ki ob izgorevanju povečujejo količino C02 v zraku, rado pa pride tudi do zastrupitve z ogljikovim monoksidom v kolikor je agregat postavljen brez ustreznega prezračevanja prostora. Električno napajanje je napram uporabi fosilnih goriv tudi precej cenejša alternativa.

Napravo sestavlja čisti sinusni razsmernik, polnilec akumulatorja ter elektronika, ki zagotavlja vklop akumulatorja v primeru izpada elektrike. Naprava ima en šuko izhod za napajanje porabnikov na zadnji strani naprave.

Rezervno napajanje peči oz. črpalk ogrevalnega sistema ob izpadu električne energije!

Bistvena prednost ponujenega PSU-500, PSU-1000 in PSU-1500 je, da ima vgrajen čisti sinusni razsmernik, akumulator pa se namesti poleg naprave. Kapaciteto akumulatorja določimo glede na želen čas delovanja rezervnega napajanja. Klasične UPS naprave tega cenovnega razreda lahko zagotovijo le kratek čas delovanja, saj imajo premajhen polnilni tok in premalo prostora za namestitev večjih baterij.

Naprava ima vgrajen LCD zaslon, na katerem lahko spremljamo delovanje sistema ter stanje napolnjenosti akumulatorja.

Na razpolago so sistemi rezervnega napajanja z močjo 300W, 600W in 900W. Rezervno napajanje 300W je zasnovano na 12V akumulatorju, močnejši modeli pa zahtevajo 24V napetost. Pri  izbiri  sistema  rezervnega  napajanja  je  treba  biti  pozoren zlasti  na moč  porabnikov.  Skupni  seštevek  moči  naprav,  ki  jih  bomo  napajali  z PSU sistemom napajanja,  mora  biti manjši  od  moči PSU sistema.

Kakšna kapaciteta akumulatorja je potrebna za rezervno napajanje?

Kapaciteta akumulatorja je v prvi vrsti odvisna od moči električnega porabnika, kateremu želimo zagotoviti neprekinjeno delovanje tudi v primeru izpada elektrike iz omrežja. Prav tako je pomembno za koliko ur želimo zagotoviti delovanje.

Primer kalkulacije kapacitete akumulatorja: porabniku z močjo 100W želimo zagotoviti avtonomijo 12 urnega delovanja. Poraba bo torej: 100W x 12h = 1200Wh. Če bomo uporabili UPS z akumulatorjem, ki ima 12V napetost, se kapaciteta akumulatorja izračuna: 1200Wh/12V = 100Ah.

Priporočamo nakup cikličnega akumulatorja oz. long life akumulatorja , ki bo zagotovil dolgo življenjsko dobo. Dober ciklični oz long life akumulator zdrži tudi do 12 let. Polek tega je zaprte in suhe izvedbe in zaradi tega onemogoča razlitje kisline izven baterije. Avtomobilski akumulator ni namenjen uporabi za sisteme rezervnega napajanja, ker ga že nekajkratna popolna izpraznitev hitro poškoduje in postane neuporaben. Polek tega se ob polnitvi akumulatorske baterije sproščajo plini, ki v zaprtih prostorih lahko povzročijo eksplozijo in posledično požar.